Kongens overtager sin moders protektorat af Foreningen NORDEN

30-05-24 Esben Ørberg 0 comment

Hans Majestæt Kongen overtager protektionen af Foreningen NORDEN.

Det er med stor glæde, at Foreningen NORDEN i dag har modtaget beskeden om, at Hans Majestæt Kongen har takket ja til at påtage sig hvervet som protektor for Foreningen NORDEN.

”Vi er usigelig stolte over den anerkendelse af vores arbejde, som Hans Majestæt Kongen viser ved at overtage protektoratet efter Hendes Majestæt Dronning Magrethe. Det er tydeligt, at H.M. Kongen, fra første færd, bærer Norden og Rigsfællesskabet med sig i sin kongegerning. Kongeparrets første statsbesøg til Sverige og Norge, og kommende besøg på Færøerne og Grønland, vidner om Hans Majestæt Kongen tætte bånd til de nordiske lande,” siger Lars Barfoed, formand for Foreningen NORDEN.

I Foreningen NORDENs 100’års jubilæumsmagasin, i 2019, bragte vi et længere interview med Hans Majestæt Kongen (dengang kronprins), der bar titlen Nordisk verdensborger – Danmarks kronprins. Her satte H.M. Kongen ord på, hvad Norden har betydet og betyder for Majestæten.

”Det gør mig stolt at være fra Norden! Vi er jo fem stærke og uafhængige lande, der er bundet sammen gennem sprog, ytringsfrihed og en ensartet demokratisk udvikling. Vi er solide og robuste stater både politisk og økonomisk og det giver da også genlyd ude i verden. Åbenhed, tillid og samarbejde er nordiske nøgleord,” sagde kronprisen til Nordiske i 2019.

Foreningen NORDEN er taknemlige for tilliden, og ser frem til de kommende fem år med Hans Majestæt Kongen som protektor for vores gamle forening. Du kan læse hele interviewet med H.M. Kongen (på daværende tidspunkt kronprins) her: Nordisk verdensborger – Danmarks kronprins

Vi vil gerne sende en stor tak til H.M. Dronningen, der i de sidste mange år har været protektor for Foreningen NORDEN. Det har været en ære at have H.M. Dronningen som protektor i alle disse år. H.M. Dronningens dybfølte sympati for og kendskab til Norden, er ikke gået ubemærket hen.

Således tildeltes H.M. Dronningen Foreningen NORDENs sprogpris i 2022 med følgende motivation:

“Dronning Margrethe har ved flere lejligheder støttet de nordiske sprog. Dronningen har sat sprogspørgsmålet i søgelyset og skabt opmærksomhed om et af Foreningen Nordens kernespørgsmål – nemlig at bruge skandinaviske sprog til at møde hinanden i Norden. Dette arbejde er af uvurderlig værdi.”

Nordiske havde i 2017 et stort og åbenhjertigt interview med dronning Margrethe om hen des tætte forhold til Norden.



en_GBEnglish