Nordisk Gæstebud byder på retter fra alle otte nordiske lande

28-02-21 Esben Ørberg 0 comment

Nu har vi sunget sammen og læst sammen i årevis. Nu skal vi spise sammen, selvom det bliver i sluttede, familiære sammenhænge. Nordisk Gæstebud 2021 markeres over hele Norden i ny indpakning.

For andet år i træk falder Nordens Dag, 23. marts, i en smittefarlig periode, som lægger en dæmper på de aktiviteter, som fortalere for nordisk samarbejde sædvanligvis afholder i alle de nordiske lande.

Dagen markeres traditionelt med arrangementer som ’Læs sammen’, ’Syng sammen’ og ’Spis sammen’, sidstnævnte under navnet Nordisk Gæstebud. Men i år er formen ny.

Foreningerne Norden i de nordiske lande har sammensat en menu med otte nordiske retter og opfordrer både medlemmer og alle andre til at vælge og lave en forret, hovedret og dessert efter Meny- Nordiskt gästabud 2021.

Der er også produceret en film, hvor kokken Kenneth Ellegaard viser, hvordan retterne tilberedes. Den kan ses på YouTube her.

Der præsenteres retter fra Danmark, Finland, Færøerne, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland. Man får således syv retter at vælge imellem, da man selvfølgelig ikke må vælge sit eget lands ret.

Nordens Dag markerer årsdagen for de nordiske regeringers underskrivelse af den nordiske ’grundlov’, Helsingforsaftalen den 23. marts 1962. Aftalen lagde grunden til de nordiske parlamenters fælles forsamling, Nordisk Råd og det nordiske regeringssamarbejde i regi af Nordisk Ministerråd.da_DKDanish