Bertel Haarders nordiske hymne i 100-året

01-05-19 Esben Ørberg 0 comment

Da Foreningen Norden afholdt reception før gallaforestillingen 15. april i DRs Koncertsal, indbød formand Mogens Jensen med ét Bertel Haarder til at komme på scenen. Med sig havde Haarder en nordisk hymne på melodien til Dejlig er Jorden, som alle i Norden kender. I dagens anledning naturligvis omdøbt til Dejlig er Norden.

Hent sangen her: bertelsang

Her er Bertel Haarders hilsen til Foreningens medlemmer – og forklaring på sagens tilblivelse:

Foreningen Nordens formand, Mogens Jensen, bad mig skrive en sang “Dejlig er Norden” til 100 årsjubilæet på melodien til “Dejlig er jorden”.

– Jeg opgav det, fordi jeg syntes, melodien var for højstemt – indtil jeg dagen før jubilæumsfesten den 15. april fik den ide at benytte udpluk fra de nordiske nationalsange, der jo ifølge sagens natur må være højstemte. Min kone er vidne på, at den blev skrevet i Operaens restaurant før en balletopførelse! Det hjalp, at jeg som “højskolebarn” kender nationalsangene næsten udenad.

– En særlig undskyldning skylder jeg Åland, som ikke kom med, selv om Hvem kan segle foruten vind og En sjømand elsker havets våg nok kunne have fortjent et vers, men det er vel ikke nationalsange.

Jeg håber, denne nordiske hymne vil blive sunget, så vi mindes om vort stærke kulturfællesskab. Jeg modtager gerne finsk- og islandsk-sprogede bidrag til forbedringer!

Med venlig hilsen fra Bertel Haarderda_DKDanish