Alt godt fra Norden, når DR åbner for nordisk tv-kanal fra 24.-30. oktober

14-10-16 Esben Ørberg 0 comment

Karl Ove Knausgaard, som kan opleves flere gange i nordisk uge på DR K. Foto: Christina Ottoson, norden.org
Karl Ove Knausgaard, som kan opleves flere gange i nordisk uge på DR K. Foto: Christina Ottoson, norden.org

Kan du få for meget nordisk? Risikoen er til stede fra næste mandag, hvor DR K sender 150 timers nordiske programmer på en uge. Men det gælder bare om at vælge, hvad der passer dig. Læs her, hvad DR byder på i den nordiske kanal. DR har tilladt, at vi gengiver artiklen fra dr.dk:

Der er udsigt til, at der bliver talt masser af svensk, norsk, finsk, færøsk og islandsk på DR K i uge 43 – udover dansk selvfølgelig. I hele perioden fra den 24. til 30. oktober bliver DR K omdannet til en nordisk kanal, og det betyder, at DR K ugen igennem bliver et overflødighedshorn af nordiske TV-programmer, film og dramaserier.

For eksempel sender DR K hver aften en nordisk film klokken 21.30 – og flere af filmene har tidligere været nomineret til Nordisk Råds filmpris. Blandt filmene er blandt andet den prisvindende svenske film ’Force Majeure’, de norske dramaer ’Oslo, 31. august’ og ’Blind’, det svensk-norske drama ’Underdog’, den finske spillefilm ’Betonnatten’ og danske Lars von Triers ’Nymphomaniac’.

De nordiske film får også særligt fokus i ’Salon K’ med Nanna Mogensen, når hun mandag den 24. oktober klokken 21.00 lægger op til ugens mange nordiske film og sætter fokus på den særlige nordiske filmkunst – lige fra ’Scener fra et ægteskab’ til ’Force Majeure’.

”Med den nordiske uge vil vi gerne sætte fokus på og synliggøre nordisk kunst, kultur og historie, og vi gør det lige før, at Nordisk Råds kulturpriser bliver uddelt i den efterfølgende uge,” siger Flemming Hedegaard, der er kanalredaktør på DR K.

Han forklarer, at DR K særligt i aftentimerne vil have fokus på et bestemt nordisk land, som for eksempel Island om onsdagen og Finland om søndagen, mens det i dagtimerne er mere blandet, hvad sendeplanen byder på fra de andre nordiske lande.

Natur og portrætter

Blandt de mange tilbud, DR K byder på i løbet af uge 43, er en kulturhistorisk rejse langs Norges 3500 km lange kystlinje, reportager om ’Vildmarkens vogtere’ i Norge, et portræt af den svenske skuespiller Erland Josephson, der døde i 2012, dokumentarer om krakket i den færøsk-ejede Eik Bank og den islandske serie ’Rødder’ om øens udvikling i retning af multikulturalisme.

Onsdag den 26. oktober har DR K også fokus på Island, når seerne blandt andre kan møde verdens første demokratisk valgte kvindelige præsident, Vigdis Finnbogadottir, eller komme med ud i Islands natur. Dagen efter – den 27. oktober – gælder det blandt meget andet et portræt af Rolv Wesenlund, der nok af flest er kendt som Fleksnes, ligesom DR K også følger den norske forfatter Karl Ove Knausgård, der tilbragte tre år med at skrive 3500 sider om sit eget liv. I løbet af ugen får seerne ligeledes mulighed for at møde Tove Jansson, der stod bag Mumitroldene, og den finske arkitekt og designer Alvar Aalto.

Sammenlagt bliver det til rundt regnet 150 timers nordiske programmer på DR K i løbet af uge 43. Uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser foregår tirsdag den 1. november klokken 20.00 i DR Koncerthuset med sangerinden Caroline Henderson som vært, og prisfesten vil kunne følges direkte på dr.dk.

Nogle af de centrale programmer i bedste sendetid er:

 • Mandag den 24. oktober
  20.00 Scener fra et hverdagsliv – portræt af den svenske skuespiller Erland Josephson
  21.00 Salon K – om nordisk filmkunst
  21.30 Force Majeure – prisvindende svensk spillefilm fra 2014 af Ruben Östlund
 • Tirsdag den 25. oktober
  20.00 Historien om den norske kongefamilie
  21.30 Oslo, 30. august – norsk drama fra 2011 af Joachim Trier
 • Onsdag den 26. oktober
  20.00 Møde med Vigdis Finnbogadottir – den tidligere islandske præsident
  21.00 Islands på kryds – og tværs
  21.30 Om heste og mænd – islandsk komedie af Benedikt Erlingsson
 • Torsdag den 27. oktober
  20.00 Portræt af Rolv Wesenlund – måske bedst kendt som Fleksnes
  21.30 Blind – norsk drama fra 2014 af Eskil Vogt
 • Fredag den 28. oktober
  20.00 Højt skum – en film om Storm P
  21.00 Kunstnerportrætter – billedkunstneren Julie Nord
  21.30 Nymphomaniac – dansk film fra 2013 af Lars von Trier
 • Lørdag den 29. oktober
  20.00 Kong Carl XVI Gustaf af Sverige 70 år – interview
  21.00 Af nød og lyst – om kongebryllupper gennem tiden
  21.30 Underdog – svensk-norsk drama fra 2014 af Ronnie Sandahl
 • Søndag den 30. oktober
  20.00 Fanget i Mumidalen – en film om Tove Jansson
  21.00 Sommerhuse: Alvar Alto
  21.30 Betonnatten – finsk film fra 2015 af Pirjo Honkasalo

Artiklen er skrevet af journalist Jan Dohrmann, Danmarks Radio, som venligst har givet Foreningen NORDEN tilladelse til at genanvende stoffet fra dr.dk.da_DKDanish